ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ : kalatalesblog@gmail.com
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

4/3/11

"ΧΑΡΤΟΠΟΛΕΜΟΣ" ΜΕΤΑΞΥ ΔΕΘ ΚΑΙ HELEXPO

Νέο επεισόδιο στη διαμάχη της ΔΕΘ με τη Ηelexpo, που έχει ως αντικείμενο τα χρήματα των ενοικίων των δύο εκθεσιακών κέντρων της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας, είχαμε χτες.


Για πρώτη φορά σε αυτήν τη μακρόχρονη διαμάχη, που βρίσκεται στη δικαιοσύνη, δικαστικός επιμελητής θυροκόλλησε χτες στην είσοδο της Helexpo εξώδικο της ΔΕΘ, στο οποίο καταγράφονται οι διεκδικήσεις της εταιρίας (που είναι ιδιοκτήτρια των ακινήτων) από το μισθωτή και οι οποίες συνολικά φτάνουν –μαζί με τους τόκους υπερημερίας- τα 17 εκατ. ευρώ. Το γεγονός ότι πρόκειται για δύο εταιρίες που ανήκουν 100% στο Δημόσιο κι έχουν τον ίδιο μέτοχο, το υπουργείο Οικονομικών, αποτελεί μια απλή… λεπτομέρεια σε αυτή τη –μία ακόμη!- ελληνική ιδιοτυπία.

Η υπόθεση, πάντως, από χτες έχει λάβει και κυβερνητικές και κομματικές διαστάσεις, με τα τηλέφωνα «να παίρνουν φωτιά». Προς το τέλος της χτεσινής ημέρας εμφανής ήταν η προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι, αλλά όλοι οι παροικούντες τα γραφεία της οδού Εγνατία επιμένουν ότι η αντιπαλότητα και η καχυποψία των δύο προηγούμενων διοικήσεων έχει, πλέον, μεταφερθεί και στις σημερινές, παρά τις παραινέσεις της πολιτικής ηγεσίας.

Ολα ξεκίνησαν το 1999, όταν η τότε κυβέρνηση αποφάσισε να διαχωρίσει την ενιαία Helexpo – ΔΕΘ, ώστε η Helexpo ως εταιρία διοργάνωσης εκθέσεων να βρει στρατηγικό επενδυτή ή να μπει στο Χρηματιστήριο χωρίς τον κίνδυνο να περάσουν εκτός Δημοσίου οι ακίνητες εκθεσιακές υποδομές. Ταυτόχρονα με το διαχωρισμό καθορίστηκαν μέσω σύμβασης οι όροι εκμίσθωσης των εκθεσιακών κέντρων της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας από τον ιδιοκτήτη ΔΕΘ στη Helexpo. Πριν από λίγα χρόνια οι δύο πλευρές άρχισαν να εμφανίζουν διαφορετικές εκδοχές για το ύψος των ενοικίων που καταβάλλονται και ως συγκεκριμένο τίμημα και ως μέρος του τζίρου της Ηelexpo.

Η κόντρα φούντωσε τόσο πολύ που δυναμίτισε τις σχέσεις των διοικήσεων Δημήτρη Μπακατσέλου και Αριστοτέλη Θωμόπουλου, ενώ η ΔΕΘ προσέφυγε στα δικαστήρια για να αντιμετωπίσει την απροθυμία της Ηelexpo να καταβάλει τα μισθώματα. Οταν την περασμένη άνοιξη η σημερινή κυβέρνηση τοποθέτησε νέες διοικήσεις, οι δύο πλευρές –ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Helexpo, Πάρις Μαυρίδης ,και ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Γιάννης Κωνσταντίνου, και ο εντεταλμένος σύμβουλος της εταιρίας, Κώστας Μαυράκης- συμφώνησαν να παραμείνουν στα δικαστήρια οι διαφορές 10 εκατ. ευρώ και να «κλείσει» συναινετικά το υπόλοιπο κομμάτι του μετώπου.

Ζητά μείωση,
«εισπράττει» εξώδικα

Εν μέσω, μάλιστα, της οικονομικής κρίσης, η Helexpo ζητά μείωση των ενοικίων, κάτι το οποίο συζητά –τουλάχιστον στη θεωρία- η ΔΕΘ. Μέχρι, όμως, να γίνει κάτι τέτοιο, οι διαφορές και οι διεκδικήσεις παραμένουν. «Πρόκειται για τυπική ενέργεια που γίνεται κάθε χρόνο με επίδοση και όχι με θυροκόλληση και επ' ουδενί σημαίνει κλιμάκωση των διεκδικήσεων», υποστηρίζει η διοίκηση της ΔΕΘ, που αναγνωρίζει εμμέσως πλην σαφώς πως η θυροκόλληση μάλλον συνιστά κακό χειρισμό. Ταυτόχρονα, όμως, διευκρινίζει με νόημα ότι «η ουσία δεν αλλάζει, αφού η Helexpo χρωστάει», καθώς συνεχίζει να μην πληρώνει κι έτσι εκτός από τα παλιά συσσωρεύονται και νέα χρέη.

Από την πλευρά τους, οι παράγοντες της Helexpo –διοίκηση και εργαζόμενοι- είναι από χτες εξοργισμένοι. Με δεδομένο ότι επίκεινται τέσσερις εμπορικές εκθέσεις (Detrop, Oenos, Biologica και Property) και ο χώρος της εισόδου των γραφείων της εταιρίας είχε αρκετό κόσμο, η υπόθεση της θυροκόλλησης πήρε διαστάσεις. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το έγγραφο που θυροκολλήθηκε χτες και πυροδότησε την ένταση δεν αφορά το επίδικο ποσό των 10 εκατ. ευρώ που βρίσκεται στα δικαστήρια, αλλά τόκους ύψους 445.419 ευρώ για πρόσθετα μισθώματα της περιόδου 1/9/2010-31/12/2010. Με το ίδιο έγγραφο κοινοποιείται ότι για τον υπολογισμό των μισθωμάτων του πρώτου τριμήνου 2011 (ύψους 1,657 εκατ. ευρώ) έγινε τιμαριθμική αναπροσαρμογή 5,2%, όπως προβλέπει η σύμβαση του 1999.













ΠΗΓΗ: agelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger