ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ : kalatalesblog@gmail.com
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

3/3/11

ΦΟΥΛΑΡΟΥΜΕ ΜΕ 100 ΕΥΡΩ

Με αναμμένο το λαμπάκι της βενζίνης κυκλοφορούν χιλιάδες αυτοκίνητα στον νομό Θεσσαλονίκης, αφού η επίσκεψη για ανεφοδιασμό στα πρατήρια απαιτεί μπόλικο θάρρος. Χθες η απλή αμόλυβδη πωλούνταν από 1,578 έως 1,658 ευρώ το λίτρο. Με τις τιμές αυτές, ένα μεσαίου μεγέθους ΙΧ, με ρεζερβουάρ χωρητικότητας 60 λίτρων, φουλάρει με κάτι λιγότερο από 100 ευρώ (94,68 ευρώ στο φθηνότερο βενζινάδικο, 99,48 στο ακριβότερο).



Το ίδιο δράμα βιώνουν οι καταναλωτές σε όλα τα καύσιμα. Η βενζίνη 100 οκτανίων πωλούνταν από 1,660 έως 1,931 ευρώ το λίτρο, η super από 1,560 μέχρι 1,799, το diesel κίνησης από 1,365 μέχρι 1,505, ενώ το diesel θέρμανσης από 0,820 μέχρι 0,880. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο το φθηνότερο πανελλαδικά πρατήριο για πετρέλαιο θέρμανσης (79 λεπτά το λίτρο) όσο και το ακριβότερο (97 λεπτά) βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη.
 
Πανελλαδικά, από την αρχή της εβδομάδας η τιμή της αμόλυβδης ανεβαίνει με ρυθμό 0,5 λεπτά την ημέρα - χθες διαμορφώθηκε στο 1,65 ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η μέση τιμή της αμόλυβδης ανέβηκε χθες στο 1,65 ευρώ, από 1,646 προχθές, 1,64 τη Δευτέρα και 1,636 το περασμένο Σάββατο.
 
Η ανώτατη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης φλερτάρει σε πολλές περιοχές με το 1 ευρώ το λίτρο (έφτασε στα 97 λεπτά), ενώ η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 85,7 λεπτά.

Αποκλίσεις που βγάζουν μάτι
 
Σε 9 νομούς της χώρας (Κεφαλονιά, Λασίθι, Ρέθυμνο, Σάμος, Χίος, Χανιά, Κέρκυρα, Κυκλάδες και Ηράκλειο) η μέση τιμή της αμόλυβδης 95 οκτανίων υπερβαίνει το 1,7 ευρώ. Το φθηνότερο πρατήριο της χώρας είναι στην Κόρινθο, με 1,548 ευρώ, και το ακριβότερο στις Κυκλάδες, με 1,837 (η απόκλιση, δηλαδή, του φθηνότερου από το ακριβότερο πλησιάζει τα 30 λεπτά το λίτρο).
 
Για το diesel θέρμανσης, η αύξηση από την 1η Φεβρουαρίου ανέρχεται σε 5,5 λεπτά - κόστιζε 80,2 λεπτά το λίτρο. Η σημερινή τιμή ανέρχεται σε 85,7 λεπτά. Οι ακριβότεροι νομοί είναι οι Κυκλάδες, το Λασίθι, τα Χανιά, η Κεφαλονιά και η Κέρκυρα, όπου η μέση τιμή κλιμακώνεται μέχρι τα 91,1 λεπτά.
 
Την άμεση και δραστική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης των καυσίμων και την ανάκληση της εξαγγελίας για εξίσωση, από 15-10-2011, του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης ζητά η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, προκειμένου να αντιμετωπισθεί η διαρκής εκτόξευση των τιμών. Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν στην τιμή της βενζίνης.

Καταστροφική για την Ελλάδα  η παραμονή του μαύρου χρυσού στα ύψη

Καταστροφικές συνέπειες για την προσπάθεια της Ελλάδας να επιστρέψει στην ανάπτυξη θα έχει η παραμονή -ή, πολύ περισσότερο, η συνέχιση της ανόδου- των τιμών του πετρελαίου στα σημερινά ύψη, ενώ το ράλι του μαύρου χρυσού απειλεί με νέα αφαίμαξη τα νοικοκυριά της χώρας, καθώς υπάρχει κίνδυνος να συμπαρασύρει τις τιμές χιλιάδων προϊόντων.

Χθες η τιμή του μπρεντ στο Λονδίνο άγγιξε τα 116 δολάρια το βαρέλι, που είναι τα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008. Οι ειδικοί φοβούνται ότι, σε περίπτωση εξάπλωσης της κρίσης στην περιοχή που φιλοξενεί τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου του πλανήτη, η αύξηση των τιμών θα ξεφύγει από κάθε όριο. Αυτό θα σημάνει την επιστροφή της ευρωζώνης στην ύφεση, με ό,τι συνεπάγεται μια τέτοια εξέλιξη για την Ελλάδα, η οποία ήδη βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και ποντάρει στις εξαγωγές και τον τουρισμό (δηλαδή, στις δαπάνες των εταίρων της), για να ρυμουλκηθεί στην ανάπτυξη.

Ο κλάδος που θα υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά εξαιτίας του πετρελαίου είναι ο αεροπορικός. Η Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) προέβλεψε χθες ότι τα κέρδη του κλάδου θα μειωθούν κατά 50% το 2011, σε σχέση με πέρυσι (8,6 δισ. δολάρια).













ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger