ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ : kalatalesblog@gmail.com
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

3/2/11

ΝΕΑ ΜΗΧΑΝΙΩΝΑ: ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Στη Νέα Μηχανιώνα Θεσσαλονίκης, 230 Αιγύπτιοι, που ζουν και δουλεύουν εκεί, καρδιοχτυπούν μπροστά από τις τηλεοράσεις. Εδώ και μέρες έχουν χάσει την επαφή με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς το καθεστώς Μουμπάρακ έχει διακόψει κάθε δυνατότητα επικοινωνίας. Ανάμεσα στις τηλεοπτικές εικόνες αναζητούν κάποιο οικείο πρόσωπο, ένα αναγνωρίσιμο σημείο αναφοράς και δεν σταματούν να ελπίζουν. Για τις οικογένειές τους τις οποίες...
άφησαν πίσω αναζητώντας μία καλύτερη ζωή και για την πατρίδα τους που βρίσκεται μπροστά στην πιο κρίσιμη στιγμή της ιστορίας της.



Ο 39χρονος Μοχάμαντ μας μιλάει με θέρμη: «Χτες, ένα εκατομμύριο άνθρωποι βγήκαν στο δρόμο. Αύριο θα γίνουν δύο εκατομμύρια και μετά τρία και αυτό το κύμα δεν θα σταματήσει μέχρι να φύγει οριστικά ο Μουμπάρακ». Πίσω στην Αίγυπτο, βρίσκονται η γυναίκα του, το μόλις 1,5 ετών παιδί του και οι γονείς του. Δεν έχει ακούσει τις φωνές τους εδώ και μία εβδομάδα. «Ψάχνω εισιτήριο για να γυρίσω πίσω. Ανησυχώ για τους δικούς μου και παράλληλα θέλω να βρίσκομαι κι εγώ εκεί τις σημαντικές αυτές στιγμές. Ονειρεύομαι να κατεβώ στους δρόμους, να λάβω μέρος στις διαδηλώσεις και να βοηθήσω την πατρίδα μου με όποιον τρόπο μπορώ», μας λέει.

Για την επόμενη ημέρα ο ίδιος δεν διατηρεί καμία ψευδαίσθηση. Ξέρει πως το καθεστώς τριών δεκαετιών θα αφήσει τα κατάλοιπά του, αλλά εξακολουθεί να αισιοδοξεί. «Δεν θα είναι εύκολα τα πράγματα και θα χρειαστεί αρκετός καιρός για να βρούμε ξανά την πορεία μας. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι πως θα γυρίσουμε σελίδα μετά από 30 χρόνια καταπίεσης», δηλώνει.

Ελπίδα για αλλαγή

Γεμάτος αγωνία για τους γονείς του και τα πέντε αδέλφια του που εξακολουθούν να βρίσκονται στην Αίγυπτο, μας μιλάει και ο 37χρονος Τάρεκ, ο οποίος θεωρεί πως χρειάζεται μία συνολική αναδιάρθρωση στη χώρα από τον ίδιο τον Μουμπάρακ. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τους φυλακισμένους, οι οποίοι έχουν βγει στους δρόμους. Μαθαίνουμε ότι οι άνδρες έχουν βγει έξω, κάνουν περιπολίες και φυλάνε τα σπίτια», περιγράφει.

Ο ίδιος θυμάται ακόμη την εποχή που η κατάσταση στην Αίγυπτο ήταν σταθερή και επικρατούσε ευημερία. «Τα πρώτα χρόνια με τον Μουμπάρακ η ζωή στην Αίγυπτο ήταν καλή. Πλέον είναι αδύνατο να επιβιώσεις. Τα λεφτά έχουν συγκεντρωθεί στα χέρια των λίγων και οι υπόλοιποι ζουν σε άθλιες συνθήκες. Οταν δεν μπορείς να εξασφαλίσεις ούτε το φαγητό σου, σημαίνει ότι δεν έχεις τίποτε να χάσεις. Αυτοί οι άνθρωποι ζούσαν σαν πεθαμένοι και τώρα έχουν μόνο την ελπίδα για αλλαγή», μας λέει.

150.000 Αιγύπτιοι

Με αυτήν την ελπίδα ζουν οι περίπου 150.000 Αιγύπτιοι που υπολογίζεται ότι μένουν στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Μουσουλμανικής Ενωσης Ελλάδος, Ναΐμ Ελγαντούρ, περίπου 80.000 Αιγύπτιοι έχουν άδεια παραμονής, ενώ οι υπόλοιποι έχουν δηλωθεί ως Παλαιστίνιοι ή Ιρακινοί και έχουν καταθέσει αίτηση για άσυλο. «Ολοι θα θέλαμε να είμαστε εκεί αυτήν τη στιγμή. Οσοι έχουν χρήματα για το εισιτήριο έχουν ήδη κανονίσει να φύγουν, ώστε αυτές τις κρίσιμες ώρες να βρίσκονται στην πατρίδα τους. Οσα έχουν ακουστεί για κύματα μεταναστών από την Αίγυπτο προς την Ελλάδα απέχουν χιλιόμετρα από την πραγματικότητα», ανέφερε ο ίδιος. Σε ένδειξη συμπαράστασης οι Αιγύπτιοι που βρίσκονται στην Αθήνα θα πραγματοποιήσουν αύριο πορεία προς την Πρεσβεία της Αιγύπτου.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΛΑΜΠΡΙΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΥΡΤΟΓΛΟΥ

www.agelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger