ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ : kalatalesblog@gmail.com
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

1/2/11

Ο ΣΤΡΑΤΟΣ "ΔΙΠΛΑ" ΣΤΟ ΛΑΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Ενα εκατομμύριο ανθρώπους φιλοδοξούν να κατεβάσουν σήμερα στους δρόμους του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας τα κινήματα που οργάνωσαν και στήριξαν τη μεγάλη εξέγερση του αιγυπτιακού λαού, ο οποίος δεν ικανοποιείται πλέον από κυβερνητικούς ανασχηματισμούς, αλλά απαιτεί την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ. Σε μία από τις...
πιο σοβαρές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ο στρατός ανακοίνωσε ότι θεωρεί «νόμιμα» τα αιτήματα του «μεγάλου λαού της Αιγύπτου» και δεσμεύτηκε ότι άπαξ και οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές «δεν θα χρησιμοποιήσει βία εναντίον του».
Σε ανακοίνωσή του ο στρατός θεωρεί «νόμιμα τα αιτήματα του μεγάλου λαού της Αιγύπτου» και δεσμεύτηκε ότι εφόσον οι διαδηλώσεις είναι ειρηνικές «δεν θα χρησιμοποιηθεί βία εναντίον του λαού» (φωτ. Reuter) Για μία ακόμα φορά επιβεβαιώνεται ότι όταν το τζίνι βγει από το λυχνάρι, ο δρόμος είναι χωρίς επιστροφή. Η απόγνωση που έγινε δύναμη αλλαγής και έβγαλε τόσο κόσμο στον δρόμο ανάγκασε τον Χόσνι Μουμπάρακ να σχηματίσει νέα κυβέρνηση, την οποία όμως η Μουσουλμανική Αδελφότητα απέρριψε πάραυτα και κάλεσε τον κόσμο να διαδηλώνει «μέχρι να εγκαταλείψουν την εξουσία πρόεδρος, κόμμα, υπουργοί και Βουλή». Η Αδελφότητα εξήρε και τη στάση του στρατού «που στάθηκε στο πλευρό του λαού».
Εκπρόσωπος του στρατού εμφανίστηκε χθες βράδυ στην τηλεόραση και είπε ότι οι ένοπλες δυνάμεις αναγνωρίζουν τη «νομιμότητα των αιτημάτων του λαού» -δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα σε ποια, αλλά αυτά περιλαμβάνουν και την πτώση του καθεστώτος- και υποσχέθηκε ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί βία αν δεν απειληθούν η ασφάλεια και η ιδιοκτησία. Ηδη στο Κάιρο, που χθες παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας και το γεγονός ότι 140 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, παλλόταν και πάλι από συλλαλητήρια, οριοθετήθηκαν περιοχές κοντά στο κέντρο όπου θα γίνει η μεγάλη «πορεία του ενός εκατομμυρίου». Την ιδέα είχε αρχικά το κίνημα της 6ης Απριλίου, που μέσω Facebook ξεκίνησε την εξέγερση και τώρα, χάρη στη συμμετοχή του κόσμου διαδίδει το μήνυμά του στόμα με στόμα. Στον δρόμο όμως θα κατεβούν πέραν του λαού και οργανωμένα οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι και ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, του οποίου το πρόσωπο συζητείται για την ανάληψη μεταβατικής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.
Αντιπροσωπεύοντας διάφορες τάσεις, περίπου 40 εκπρόσωποι φέρονται να συναντώνται για να διαμορφώσουν κοινή στρατηγική που θα αποσκοπεί στην αποπομπή Μουμπάρακ. Η πορεία του ενός εκατομμυρίου αρχικά σχεδιάστηκε για το Κάιρο, δεδομένου όμως ότι όλα τα δρομολόγια των τρένων διακόπηκαν μέχρι νεωτέρας με εντολή του Μουμπάρακ, προγραμματίζεται μια δεύτερη στην Αλεξάνδρεια.
Νωρίτερα χθες, ο Χόσνι Μουμπάρακ είχε ορίσει υπουργό Εσωτερικών τον προερχόμενο από την αστυνομία στρατηγό Μαχμούντ Γουάγκντι, ενώ δεν διατήρησε κανέναν από το περιβάλλον του γιου του Γκαμάλ.
Τάζει «μεταρρυθμίσεις»
Ο Αιγύπτιος πρόεδρος έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του να διατηρήσει τα επιδόματα, να ελέγξει τον πληθωρισμό, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να αντιμετωπίσει όλες τις μορφές διαφθοράς και «να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις». Αργά το βράδυ ο νέος αντιπρόεδρός του Σουλεϊμάν ανακοίνωσε διά τηλεοράσεως ότι πήρε εντολή να ξεκινήσει διάλογο με τις «πολιτικές δυνάμεις» για συνταγματικές αλλαγές. Τίποτε από όλα αυτά, όπως φαίνεται, δεν έπεισε τον αιγυπτιακό λαό. «Οχι αλλαγές προσώπων. Αλλαγή καθεστώτος» ήταν το σύνθημα που κυριαρχούσε σε συγκεντρωμένους, οι οποίοι αγνόησαν την απαγόρευση.
Οι μεγάλες πόλεις που τελούσαν εν πολλοίς σε παράλυση ομαλής δραστηριότητας (τράπεζες και πολλά μαγαζιά κλειστά, έλλειψη βασικών αγαθών) είχαν επιπλέον θέμα μετακινήσεων, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με εκατοντάδες ξένους να κατευθύνονται προς το αεροδρόμιο για να φύγουν. Η απομάκρυνσή τους όμως είχε πολλά προβλήματα.
Εν τω μεταξύ, έχοντας λάβει τη συναίνεση του Ισραήλ, η Αίγυπτος μετακίνησε περίπου 800 στρατιώτες στη χερσόνησο του Σινά, περιφερειακά του Σαρμ Ελ Σέιχ. Εξι δημοσιογράφοι του «Αλ Τζαζίρα» που είχαν προσαχθεί στο Κάιρο, μετά την απαγόρευση μετάδοσης του δικτύου, αφέθηκαν ελεύθεροι. Το κανάλι κάλεσε μπλόγκερ και άλλους πολίτες να του στέλνουν κείμενα, φωτογραφίες και βίντεο.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger