ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ : kalatalesblog@gmail.com
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

19/2/11

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ:ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΜΕ ΟΙΚΟ-ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ, ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ, ΧΩΡΟΥΣ ΑΝΑΨΥΧΗΣ

Ενα εξαιρετικά φιλόδοξο πρόγραμμα, μέσω του οποίου ευελπιστούν να αλλάξουν άρδην τη δυτική παράκτια ζώνη του Θερμαϊκού κόλπου, υλοποιούν η Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης «ΑΝΕΘ» και το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας.

Οικο-ξενοδοχεία, εστιατόρια, χώροι αναψυχής και μια σειρά ήπιων δραστηριοτήτων επιδοτούνται μέχρι και με 60% στο πρώτο πρόγραμμα «Leader» εκτός ορεινών περιοχών, που θα έχει ως αποτέλεσμα σε μια σχεδόν μη προσβάσιμη αλλά μοναδικού κάλλους περιοχή να επενδυθούν πέντε εκατομμύρια ευρώ.

Το «Leader Αλιείας» είναι το πρώτο πρόγραμμα που εφαρμόζεται σε παράκτια περιοχή και προβλέπει σημαντικές ενισχύσεις για το τοπικό εισόδημα, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και επιπλέον ανάδειξη μιας περιοχής προστατευόμενης, καθώς εκτείνεται στην ακτογραμμή τριών νομών (Θεσσαλονίκη, Ημαθία, Πιερία), καλύπτοντας το χώρο από τις Αλυκές Κίτρους Πιερίας μέχρι το Γαλλικό ποταμό.

Αλιείς

Οι πρώτοι ωφελημένοι είναι οι αλιείς της περιοχής στους οποίους δίνεται η δυνατότητα να ιδρύσουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, σχετικές ή όχι με την αλιεία, μέσω των οποίων θα έχουν τη δυνατότητα ενίσχυσης του ατομικού εισοδήματός τους με ένα πρόσθετο ποσό. Οπως τόνισε ο πρόεδρος της ΑΝΕΘ, Αριστείδης Αραμπατζής, «το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιώτες επενδυτές για εκσυγχρονισμό ή ίδρυση νέων μικρών επιχειρήσεων, όπως μεταποίησης αγροτικών προϊόντων (εξαιρετικά σημαντικό για τους οστρακοκαλλιεργητές της περιοχής), εστίασης, αναψυχής, τουρισμού κ.λπ., όπως ακριβώς γίνεται με τα προγράμματα «Leader». Με το πρόγραμμα αυτό αναβαθμίζεται η περιοχή, προσελκύει κόσμο και ενισχύεται το ατομικό και τοπικό εισόδημα».

Η περιοχή παρέμβασης περιλαμβάνει τις δημοτικές κοινότητες Σίνδου, Καλοχωρίου, Χαλάστρας, Κυμίνων και Νέων Μαλγάρων (Δήμος Δέλτα), τη δημοτική κοινότητα Κλειδίου (Δήμος Αλεξάνδρειας) και τις δημοτικές κοινότητες Κορινού (Δήμος Κατερίνης) και Μακρύγιαλου, Μεθώνης, Νέας Αγαθούπολης, και Πύδνας (Δήμος Πύδνας - Κολινδρού).

Στο αμέσως επόμενο διάστημα η ΑΝΕΘ ως Ομάδα Τοπικής Δράσης Αλιείας, σε συνεργασία με την Πιερική Αναπτυξιακή, την Αναπτυξιακή Ημαθίας και τους δήμους της περιοχής, θα ξεκινήσει διαδικασίες ευρείας δημοσιοποίησης των δράσεων του τοπικού προγράμματος στον τοπικό πληθυσμό της περιοχής παρέμβασης, πριν από τη διενέργεια της πρώτης προκήρυξης για την υποβολή επενδυτικών σχεδίων.

Περιβάλλον

Το πρόγραμμα συγκεντρώνει θετική ανταπόκριση κι από το Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Αξιού, που είναι ο αρμόδιος φορέας προστασίας της παράκτιας ζώνης. Ο πρόεδρος του Φορέα, Θεμιστοκλής Κουιμτζής, επισήμανε ότι «κάθε παρέμβαση θα έχει την έγκριση του Φορέα, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δε θα θιχτεί το περιβάλλον. Οι δράσεις που προβλέπονται εξυπηρετούν τους κατοίκους, εντάσσονται στη λογική του αγροτουρισμού και επιπλέον δεν επιβαρύνουν την περιοχή.

Οι τουριστικές μονάδες θα είναι οικο-ξενοδοχεία μικρά σε επισκέψιμες φάρμες. Οι χώροι αναψυχής και εστίασης θα φέρουν οργανωμένα τον κόσμο πιο κοντά στο Εθνικό Πάρκο και επιπλέον θα επισημοποιήσουν και θα προσαρμόσουν ορθολογικά στο εξής τις σημερινές παράγκες - εστιατόρια. Μπήκαν όροι ώστε να μη γίνουν δρόμοι και πάρκινγκ, ενώ οι θέσεις των δραστηριοτήτων είναι συγκεκριμένες».

Επιδότηση

Ηδη έχουν προβλεφθεί έξι θέσεις για τους χώρους εστίασης, ενώ, όπως τόνισε ο γενικός διευθυντής της ΑΝΕΘ, Βασίλης Παπαβασιλείου, «προβλέπουμε ότι συνολικά θα γίνουν 60 επενδύσεις (45 ιδιωτικές και 15 δημόσιες). Τα ποσοστά ενίσχυσης για επιχειρηματικά σχέδια είναι 60% για τους αλιείς και 55% για τους μη αλιείς».

Στο πλαίσιο του προγράμματος προβλέπεται και ενίσχυση των υποδομών (δημόσιες επενδύσεις μέσω των δήμων) για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων.

«Στόχοι είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της ποιότητας των παραγόμενων αλιευτικών προϊόντων, εναλλακτικές επιχειρηματικές δραστηριότητες και αναβάθμιση των υποδομών και των παρεχόμενων υπηρεσιών. Εκτός από τις προβλέψεις για την αλιεία, ειδικότερες προβλέψεις υπάρχουν για τον τουρισμό, τον εκσυγχρονισμό λιμανιών και αλιευτικών καταφυγίων, ακόμη και διατοπικές - διακρατικές συνεργασίες με άλλες παράκτιες περιοχές, στο πλαίσιο του οικοτουρισμού. Το πρόγραμμα αρχίζει να υλοποιείται», είπε ο κ. Παπαβασιλείου.













ΠΗΓΗ: agelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger