ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ : kalatalesblog@gmail.com
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

28/2/11

ΤΟ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ "ΔΙΑΜΑΝΤΙ" ΤΟΥ ΘΕΡΜΑΙΚΟΥ

Αναξιοποίητο παραμένει ένα από τα «κοσμήματα» της Παλιάς Παραλίας της Θεσσαλονίκης, το ιστορικό και διατηρητέο κτίριο του πρώην εστιατορίου «Ολυμπος - Νάουσα». «Μοναδικό δείγμα εκλεκτικιστικής αρχιτεκτονικής, έργο του γνωστού αρχιτέκτονα της Θεσσαλονίκης Ζακ Μοσέ και αντιπροσωπευτικό παράδειγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της πόλης», το «Ολυμπος - Νάουσα» έχει παραδοθεί εδώ και 17 χρόνια στη φθορά του χρόνου.


Το τριώροφο κτίριο στη Λεωφόρο Νίκης 5 ανήκει στην Τράπεζα EFG Eurobank Ergasias ΑΕ. Εκτός από τη μνημειακή και αρχιτεκτονική του σπουδαιότητα αποτέλεσε επί δεκαετίες ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της Θεσσαλονίκης, καθώς στο ισόγειό του λειτούργησε από το 1927 μέχρι το 1994 το γνωστότερο ίσως εστιατόριο της πόλης εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Το κτίριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος τεκμηρίωσης, διαχείρισης και προβολής νεοτέρων μνημείων της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων Κεντρικής Μακεδονίας, χτίστηκε το 1926. Το υπουργείο Πολιτισμού το κήρυξε «έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο», μαζί με τον εσωτερικό διάκοσμο. Στην ίδια απόφαση χαρατηρισμού του 1993 αναφερόταν ότι «το ιστορικό εστιατόριο ''Ολυμπος - Νάουσα'', περίφημο όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό, επειδή κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του συγκέντρωσε πλήθος προσωπικοτήτων από το χώρο της πολιτικής, του πνεύματος και της τέχνης και γι' αυτό είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την κοινωνική ζωή της Θεσσαλονίκης».

Ζητείται σωτηρία...

Κάποιες εργασίες αποκατάστασης έγιναν την περίοδο 2001 - 2003, όμως επί της ουσίας το κτίριο παραμένει ένα «κουφάρι», που αντί για θαυμασμό προκαλεί θλίψη ακόμη και στους νεότερους, που μπορεί να μην έχουν ζήσει τις περιόδους αίγλης του χώρου, αλλά δε δυσκολεύονται να διακρίνουν ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι ανάμεσα στα θορυβώδη μπαρ και τις σπασμένες τζαμαρίες του κλειστού ισόγειου καταστήματος μιας τυπικής άμορφης πολυώροφης γωνιακής οικοδομής.

Η παρακμή του «Ολυμπος Νάουσα» συνεχίζεται και όσοι το τελευταίο διάστημα είδαν και πάλι τις σκαλωσιές να ορθώνονται στην πρόσοψη βιάστηκαν να θεωρήσουν πως άρχισε η αποκατάσταση με στόχο την αναπαλαίωση και επανένταξή του στη ζωή της πόλης. Οπως εξήγησαν στον «Α» στελέχη της Eurobank, «οι σκαλωσιές δε σηματοδοτούν έναρξη εργασιών αποκατάστασης, αλλά τοποθετήθηκαν για λόγους ασφαλείας, ώστε να μην υπάρξουν αποκολλήσεις υλικών και τραυματισμοί διερχομένων».

Πρόθεση για αξιοποίηση του περιουσιακού στοιχείου από την πλευρά της τράπεζας υπάρχει, όπως υπάρχει και συγκεκριμένο σχέδιο. Δυστυχώς, χρονικός ορίζοντας υλοποίησης δεν υπάρχει...
Παρεμβάσεις από άλλους φορείς δεν μπορούν να γίνουν. Και το συγκεκριμένο κτίριο ακολουθεί τη μοίρα των διατηρητέων, αφού ο ισχύων νόμος προβλέπει πως οι όποιες εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης αποτελούν ευθύνη του ιδιοκτήτη.

Προσπάθειες

Από το 1994 μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί τρία αιτήματα αξιοποίησης προς την αρμόδια εφορεία:

- 1995: Αίτημα αρχιτεκτονικής προμελέτης για την αποκατάσταση, την αλλαγή χρήσης και την καθ' ύψος επέκταση (κατά έξι ορόφους) του υφιστάμενου κτίσματος, προκειμένου να εξακολουθήσει να φιλοξενεί στο ισόγειο το εστιατόριο και στους υπόλοιπους ορόφους να στεγάσει ξενοδοχειακή μονάδα υψηλών προδιαγραφών. Η προμελέτη υποβλήθηκε από το εταιρικό σχήμα «Arlin ΑΕ/Ανδρομέδα Ξενοδοχεία ΑΕ» (Απρίλιος 1995). Δεν προχώρησε η έγκριση διότι δεν υποβλήθηκε τροποποιημένη μελέτη, βάσει των όρων της σχετικής γνωμοδότησης του Τοπικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας.

- 2001: Αίτημα έγκρισης εργασιών επισκευής επιχρισμάτων και επαναχρωματισμού της κύριας όψης, έπειτα από την έκδοση «έκθεσης επικινδύνου» της Πολεοδομίας Θεσσαλονίκης. Το αίτημα υπέβαλε η EFG Eurobank το Σεπτέμβριο του 2001, η εφορεία συμφώνησε και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν.

- 2004: Αίτημα έγκρισης αρχιτεκτονικής προμελέτης για την αποκατάσταση και προσθήκη καθ' ύψος (κατά δυο ορόφους στην πρόσοψη και ακόμη δυο ορόφους σε εσοχή) και κατ' επέκταση (από την πλευρά του ακάλυπτου) του υφιστάμενου κτίσματος. Η προμελέτη υποβλήθηκε επίσης από την ιδιοκτήτρια τράπεζα το Φεβρουάριο του 2004. Βάσει της προμελέτης διατηρείται η χρήση του εστιατορίου στο ισόγειο, ενώ στους υπόλοιπους ορόφους διαμορφώνονται κατοικίες.

Αυτή η προμελέτη του 2004 αποτελεί και τη μόνη ελπίδα επανάχρησης, αξιοποίησης και διάσωσης ενός από τα πλέον όμορφα και αξιόλογα ιστορικά κτίρια της «βιτρίνας» της Θεσσαλονίκης.
Εγκρίθηκε το Νοέμβριο του 2004, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού. Ακολούθησε η έγκριση μελέτης συντήρησης του διακόσμου (Ιούνιος 2006) και η έγκριση οριστικής αρχιτεκτονικής μελέτης, στατικής μελέτης και μελετών ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων (Αύγουστος 2007).
Πέρασαν περισσότερα από τρία χρόνια, όμως οι εργασίες δεν άρχισαν, με αποτέλεσμα η εγκατάλειψη να είναι εμφανής. «Η πρόθεση να υλοποιηθεί η μελέτη και υπάρχει και ισχύει», τονίζουν στελέχη της Eurobank.













ΠΗΓΗ: agelioforos.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger