ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ : kalatalesblog@gmail.com
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

31/1/11

"Η ΑΛΛΑΓΗ ΕΡΧΕΤΑΙ"

Στους δρόμους παραμένουν για έβδομη ημέρα οι Αιγύπτιοι, κηρύσσοντας γενική απεργία τη Δευτέρα. Και η διεθνής κοινότητα αρχίζει πλέον να πιέζει τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί
Με καθυστέρηση πολλών ημερών και με τους διαδηλωτές να μην αφήνουν άλλα περιθώρια απάθειας στη δύση, πληθαίνουν οι πιέσεις της διεθνούς κοινότητας για ομαλή και δημοκρατική μετάβαση της εξουσίας στη χώρα. Από την πλευρά...
του ο Χόσνι Μουμπάρακ, προσπαθώντας να ανακτήσει τον έλεγχο της κατάστασης, δίνει εντολή στην αστυνομία να ξαναβγεί στους δρόμους και παρατείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Οι Αιγύπτιοι, ωστόσο αγνοώντας την παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας, εξακολουθούν να διαδηλώνουν στο κέντρο του Καΐρου, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου. «Η αλλαγή έρχεται», υποσχέθηκε ο ηγέτης της αιγυπτιακής αντιπολίτευσης, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, όταν εμφανίστηκε στο πλήθος.
Οι συγκρούσεις έχουν αφήσει πίσω τους περισσότερους από 100 νεκρούς και πάνω από 2.000 τραυματίες, ενώ τα κρούσματα λεηλασίας πολλαπλασιάζονται.
Οι αιματηρές αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις που έχουν συγκλονίσει τη χώρα, πήραν μορφή εξέγερσης ενάντια στις διογκούμενες τιμές και το χάος ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς, ωστόσο πλέον οι φωνές είναι ευρύτερες και ζητούν αλλαγή στο πολιτικό σύστημα.
Ο Πρόεδρος πάντως δεν δείχνει διάθεση να παραιτηθεί και ζητά από το νεοδιορισθέντα Πρωθυπουργό να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις, να διατηρήσει τις επιδοτήσεις, να ελέγξει τον πληθωρισμό και να εξασφαλίσει θέσεις εργασίας για τον λαό.
«Απαιτώ από εσένα να επαναφέρεις την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας», γράφει σε επιστολή του ο Αιγύπτιος πρόεδρος, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση και συνεχίζει: «Εμπιστεύομαι την ικανότητά σου να εφαρμόσεις οικονομικές πολιτικές, που θα εμπεριέχουν τη μεγίστη μέριμνα για τις ανάγκες των πολιτών».
Σε κλοιό διεθνών πιέσεων ο Μουμπάρακ
Μεταβίβαση της εξουσίας στην Αίγυπτο ζήτησε, μιλώντας σε αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, η Χίλαρι Κλίντον.
«Ζητάμε επίμονα από την κυβέρνηση Μουμπάρακ να κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να διευκολύνει αυτού του είδους τη μεταβίβαση», δήλωσε η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, μιλώντας στο CBS. Στη διάρκεια συνέντευξή της στο NBC υπογράμμισε ότι «το μήνυμα της Αμερικής παραμένει το ίδιο». «Θέλουμε να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και αναμένουμε ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα όσων συμβαίνουν τώρα», συμπλήρωσε.
Η Γερμανία από την πλευρά της απείλησε να μειώσει τη βοήθεια στη χώρα, εάν δεν σταματήσει η καταστολή των διαδηλώσεων.
Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκ. Βεστερβέλε ανέφερε ότι τόσο η Γερμανία όσο και η Ευρωπαϊκή Ενωση παρακολουθούν από κοντά τα γεγονότα και ενδέχεται να αναθεωρήσουν τις συμφωνίες τους, εάν δουν ότι αγνοείται ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τερματισμό της βίας ζητεί η Ιταλία και απευθύνει επίσης έκκληση για ελευθερία της έκφρασης και της επικοινωνίας. Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι τόνισε ότι «προτεραιότητα είναι να τεθεί τέρμα στη βία και να μην υπάρξουν νέα θύματα».



ΠΗΓΗ: ellispoint.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger