ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ : kalatalesblog@gmail.com
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

27/1/11

ΒΓΗΚΑΝ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΤΡΑΚΤΕΡ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Στάση αναμονής μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου τηρούν οι αγρότες..


Τα πρώτα τρακτέρ έκαναν χθες την εμφάνισή τους στον κόμβο της Τρίγλιας Χαλκιδικής, σηματοδοτώντας την έναρξη των αγροτικών κινητοποιήσεων. Οι αγρότες της Χαλκιδικής τηρούν προς το παρόν στάση αναμονής, περιμένοντας το σήμα των συναδέλφων τους για να ξεκινήσουν τα μπλόκα.

Χθες εξάλλου πραγματοποιήθηκε συλλαλητήριο στα Φάρσαλα, όπου αγρότες με περίπου 30 τρακτέρ απέκλεισαν συμβολικά το κέντρο της πόλης.
Παράλληλα, αγρότες της Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν κατάληψη του υποκαταστήματος της Αγροτικής Τράπεζας στη Νέα Χαλκηδόνα αύριο από τις 10 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι, ενώ δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κυμίνων Γιώργο Ρίσκο, να κλείσουν και τον σταθμό διοδίων στα Μάλγαρα.

Από την πλευρά της, η συντονιστική επιτροπή αγώνα που προέκυψε την περασμένη εβδομάδα σε σύσκεψη στα Γιαννιτσά, όπου συμμετείχαν αγρότες και κτηνοτρόφοι οι οποίοι δραστηριοποιούνται από τη Θεσσαλία έως τον Έβρο, απέστειλαν χθες υπόμνημα με τις θέσεις τους στον αρμόδιο υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη ζητώντας συνάντηση μαζί του. Όπως διευκρίνισε ο επικεφαλής της συντονιστικής Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, σε περίπτωση που δεν δοθούν λύσεις στα προβλήματα που τους απασχολούν, τότε θα βγάλουν τα τρακτέρ στους δρόμους, αρχής γενομένης από τις 7 Φεβρουαρίου.

Στα αιτήματα των αγροτών περιλαμβάνονται κυρίως η στήριξη του εισοδήματός τους, αλλά και θέματα που αφορούν τις αποζημιώσεις βαμβακιού από το πράσινο σκουλήκι και τις βροχοπτώσεις, καθώς και το αγροτικό ρεύμα και πετρέλαιο, για τα οποία δεν ισχύουν πλέον οι ειδικές τιμές για τους αγρότες, αλλά και το συμπύρηνο ροδάκινο, για το οποίο οι βιομηχανίες δίνουν πολύ χαμηλές τιμές.

Παράλληλα, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Βόρειας Ελλάδας ζητούν να παραμείνει υπό κρατική ομπρέλα η Αγροτική Τράπεζα, επειδή, όπως υποστηρίζουν, “σε περίπτωση που αλλάξει χέρια, θα είμαστε υποχείρια των ιδιωτών, αφού το 65% της καλλιεργήσιμης γης της χώρας είναι υποθηκευμένο στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα”.

Όλοι μαζί στην Agrotica

Κοινή είναι η βούληση αγροτών και κτηνοτρόφων να διαδηλώσουν στα εγκαίνια της κλαδικής έκθεσης Θεσσαλονίκης Agrotica - Zootechnia, στις 5 Φεβρουαρίου. Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που έγινε στην Ημαθία την περασμένη Παρασκευή. Την ίδια ημέρα ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης υπέγραψε την απόφαση για τραπεζικά δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου προς τους κονσερβοποιούς της Ημαθίας και της Πέλλας για την πληρωμή των παραγωγών συμπύρηνου ροδάκινου.












ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger