ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ : kalatalesblog@gmail.com
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

4/1/11

ΤΡΙΩΡΗ ΕΚΛΕΙΨΗ ΗΛΙΟΥ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Η πρώτη ηλιακή έκλειψη της νέας χρονιάς θα είναι ορατή και από τη Θεσσαλονίκη. Μόνο βέβαια για τρεις ώρες. Οι λάτρεις του φαινομένου πρέπει αύριο το πρωί να εξοπλιστούν με τα απαραίτητα ειδικά προστατευτικά και να απολαύσουν τον ήλιο να κρύβεται έστω μερικώς.


Ο ουρανός όμως δεν πρόκειται να σκοτεινιάσει, όπως συμβαίνει στην ολική έκλειψη, ούτε θα είναι ιδιαίτερα φαντασμαγορικό το θέαμα. Ωστόσο, αν ο καιρός το επιτρέψει, δηλαδή αν δεν υπάρχουν σύννεφα, οι Θεσσαλονικείς θα μπορούν να δουν το μέγιστο της έκλειψης από την πόλη, που θα είναι στο 62,20%. Ειδικότερα για τη Θεσσαλονίκη η έκλειψη θα αρχίσει αύριο, στις 08:59, όταν ο Ήλιος θα βρίσκεται 9,5 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα. Το μέγιστο είναι στις 10:25, με ύψος Ηλίου 20 μοίρες, μέγεθος έκλειψης 0,7085 και ποσοστό κάλυψης του ηλιακού δίσκου 62,20%. Η έκλειψη τελειώνει με την τέταρτη επαφή στις 11:59 και τον Ήλιο σε ύψος 26 μοιρών.
 
Όπως αναφέρει ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας (ΟΦΑ), η πρώτη ηλιακή έκλειψη της χρονιάς θα είναι ορατή σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ασία. Η παρασκιά αγγίζει τη Γη στις 8:40 (ώρα Ελλάδας) στη Βόρεια Αλγερία και συνεχίζει ανατολικά. Το μέγιστό της είναι στις 10:50 και το κοντινότερο σημείο θα είναι η Βόρεια Σουηδία, όπου το μέγεθος της έκλειψης είναι 0,858 (ως μέγεθος έκλειψης ορίζεται το ποσοστό κάλυψης της διαμέτρου του Ήλιου από τη Σελήνη και κυμαίνεται από 0,01 έως λίγο παραπάνω από 1). Εκείνη την ώρα ο άξονας της σκιάς της Σελήνης περνά ξυστά (μόλις 510 χιλιόμετρα) από την επιφάνεια της Γης. Δυστυχώς όμως σε κανένα σημείο της υδρογείου δεν θα έχουμε ολική έκλειψη.
 
Προς το παρόν και λόγω του ακατάλληλου της ώρας ο ΟΦΑ δεν έχει προγραμματίσει κάποια εκδήλωση, τοποθετώντας τηλεσκόπια για τη θέαση του φαινομένου από το ευρύ κοινό. Ωστόσο, όπως τονίζει ο πρόεδρος του ΟΦΑ Αντώνης Ίτσιος, καθ’ όλη τη διάρκεια της μερικής έκλειψης Ηλίου πρέπει να χρησιμοποιούμε κατάλληλο ηλιακό φίλτρο, είτε παρατηρούμε με γυμνό οφθαλμό είτε με τηλεσκόπιο ή κιάλια.

Οι εκλείψεις σε αριθμούς
 
Η έκλειψη ανήκει στο Σάρο 151 (ομαδοποίηση εκλείψεων), ο οποίος άρχισε το 1776 και τελειώνει το 3056 και περιλαμβάνει 72 εκλείψεις, από τις οποίες οι δώδεκα είναι ορατές από την Ελλάδα. Η τελευταία ολική έκλειψη ηλίου που έγινε ορατή από την Ελλάδα ήταν στις 29 Μαρτίου του 2006 στο Καστελόριζο. Η επόμενη, που όμως πρέπει να ταξιδέψουμε, για να την απολαύσουμε, θα είναι το Νοέμβριο του 2012 και θα είναι ορατή από την Αυστραλία.
 
Υπολογίζεται από τους επιστήμονες ότι κάθε αιώνα συμβαίνουν κατά μέσο όρο 238 ηλιακές εκλείψεις, από τις οποίες οι 84 (35%) είναι μερικές, οι 77 (32%) δακτυλιοειδείς, οι έντεκα (5%) μικτές δακτυλιοειδείς και ολικές και οι 66 (28%) ολικές. Στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα παρατηρήθηκε μόνο μία ολική ηλιακή έκλειψη στις 19 Ιουνίου του 1936 και δύο δακτυλιοειδείς στις 21 Μαΐου του 1966 και στις 29 Απριλίου του 1976. Στον 21ο αιώνα η Ελλάδα ζει δύο ολικές εκλείψεις. Η μία έγινε το 2006 και η δεύτερη θα γίνει στις 21 Απριλίου του 2088 και θα είναι ορατή στις περισσότερες περιοχές. Κατά τους επιστήμονες θα υπάρξει και μία δακτυλιοειδής την 1η Ιουνίου του 2030. Συνολικά σε όλες τις περιοχές της Γης τον αιώνα που διανύουμε θα συμβούν 226 ηλιακές εκλείψεις, από τις οποίες οι 74 θα είναι ολικές, ενώ την ίδια περίοδο από τις 144 σεληνιακές εκλείψεις οι 86 θα είναι ολικές.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger