ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ : kalatalesblog@gmail.com
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

2/12/10

ΕΠΕΝΔΥΣΗ 3 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Ανοίγει ο δρόμος για το νέο επενδυτικό σχέδιο κόστους 3 δισ. ευρώ της μεταλλευτικής εταιρείας “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.” στη Βόρεια Χαλκιδική.


Ήδη τέθηκε σε διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία αναμένεται να εγκριθεί στις αρχές του νέου χρόνου, οπότε και θα αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής δύο νέων εργοστασίων.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συζήτησης που έγινε στο Επιμελητήριο του Πολυγύρου, η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΥΠΕΚΑ Μαργαρίτα Καραβασίλη ξεκαθάρισε ότι “στόχος μας είναι να θέσουμε αυστηρούς όρους απέναντι στην επένδυση”, τονίζοντας παράλληλα ότι στην περίπτωση των μεταλλείων της Χαλκιδικής, το ΥΠΕΚΑ μελετά ήδη από τον Μάιο του 2010 τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής από τη μεταλλευτική δραστηριότητα, μέσω αυτοψιών και ελέγχων των επιθεωρητών Περιβάλλοντος, της αξιολόγησης μελετών και ερευνών που έχουν εκπονηθεί από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) και άλλους επιστημονικούς φορείς, με την παράλληλη συνδρομή των απόψεων που εξέφρασαν φορείς της περιοχής, εκπρόσωποι των ΟΤΑ και εν γένει η κοινωνία των πολιτών.

Στη συζήτηση συμμετείχαν εκπρόσωποι των εργαζομένων των μεταλλείων, εκπρόσωπος της εταιρείας, επιστημονικοί φορείς και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δεν συμμετείχαν οι δήμοι Σταγίρων - Ακάνθου και Παναγίας, εκφράζοντας την αντίθεσή τους στον χρόνο που γίνεται η διαβούλευση, λίγο πριν να ολοκληρωθεί η θητεία των δημοτικών συμβουλίων.

Την ίδια ώρα έξω από το Επιμελητήριο ήταν συγκεντρωμένοι κάτοικοι από τη Βόρεια Χαλκιδική, οι οποίοι αντιδρούν στην ανάπτυξη της επένδυσης. “Τα όποια οικονομικά οφέλη θα επιφέρει η επένδυση θα είναι πρόσκαιρα και δεν αρκούν να αντισταθμίσουν τη μόνιμη περιβαλλοντική και οικονομική βλάβη που θα προκαλέσει η εφαρμογή του σχεδίου στην περιοχή”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Διαβούλευση

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο πρόεδρος του ΙΓΜΕ και αναπληρωτής καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο τμήμα Γεωλογίας και Γαιοπεριβάλλοντος Κωνσταντίνος Παπαβασιλείου υπογράμμισε ότι αυτήν τη στιγμή η χώρα βρίσκεται “στο χείλος της αβύσσου” και αυτή η επένδυση είναι η μοναδική που μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα. Πρότεινε τη δημιουργία επιστημονικού φορέα από τους φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα αναθέτει στο ΙΓΜΕ ή στο Μετσόβιο την αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας του περιβάλλοντος.

Σήραγγα 8,5 χιλιομέτρων

Ο γενικός διευθυντής της “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε” Πέτρος Στρατουδάκης στην εισήγησή του παρουσίασε τους βασικούς άξονες του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο περιλαμβάνει την κατάργηση δύο υπαρχόντων εργοστασίων και τη δημιουργία δύο νέων με την εγκατάσταση της μεταλλουργίας στο Μαντέμ Λάκκο. Τα δύο νέα εργοστάσια θα επεξεγράζονται μεταλλεύματα χαλκού, ψευδάργυρου κ.α.

Παράλληλα απελευθερώνεται η παραλιακή ζώνη και συρρικνώνεται η χρήση γης, καθώς σημαντικό σημείο στο επενδυτικό σχέδιο είναι η δημιουργία σήραγγας 8,5 χιλιομέτρων, που θα ενώνει το Μαντέμ Λάκκο με την Ολυμπιάδα. Το κοίτασμα στις Σκουριές είναι κυλινδρικό και έχει διάμετρο 250 μέτρα και εκτείνεται σε βάθος 700 μέτρων.

Ειδικότερα, στις μεταλλευτικές εγκαταστάσεις των Μαύρων Πετρών θα επεκταθεί το υφιστάμενο μεταλλείο και θα κλείσει το υφιστάμενο στον Μαντέμ Λάκκο. Θα κλείσει επίσης και το εργοστάσιο στο Στρατώνι. Παράλληλα, θα ανοίξουν δύο εργοστάσια στο Μαντέμ Λάκκο, ένα εμπλουτισμού και ένα μεταλλουργίας, θα κατασκευαστεί στοά από Ολυμπιάδα προς Μαντέμ Λάκκο με αντίστοιχα συνοδά έργα (οδοποιία, χώροι προσωρινής απόθεσης, γεωτρήσεις κ.ά.). Επίσης, θα επαναλειτουργήσουν τα μεταλλεία στην Ολυμπιάδα και θα καθαριστεί όλη η επιφάνεια, η λεγόμενη “χαβούζα”, όπως την αποκαλούν οι κάτοικοι της περιοχής.

Από τη διοίκηση της εταιρείας ξεκαθαρίζεται ρητά ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί κυάνιο σε καμιά μεταλλευτική δραστηριότητα.
Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ από τα οποία το 1 δισ. ευρώ θα επενδυθεί τον πρώτο χρόνο. Ο σημερινός τζίρος της εταιρείας είναι 50 εκατ. ευρώ.

1.500 νέες θέσεις εργασίας
Όπως εξήγησε στη “Μ” το στέλεχος της εταιρείας Κώστας Γιωργαντάς, “εάν όλα πάνε σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, στις αρχές του επόμενου χρόνου αναμένουμε την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης, οπότε στη συνέχεια μπαίνει σε εφαρμογή το νέο επενδυτικό σχέδιο. Μέσα στο 2011 εκτιμούμε ότι θα γίνουν περίπου 400 προσλήψεις για το κατασκευαστικό έργο. Σταδιακά, σε τέσσερα χρόνια ο αριθμός των νέων προσληφθέντων θα φθάσει περίπου τους 1.500 άμεσα εργαζόμενους στην εταιρεία, με κριτήριο την εντοπιότητα”.








ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger