ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ : kalatalesblog@gmail.com
Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

21/11/10

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΚΟΛΕΓΙΩΝ ΜΕΣΩ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ

Εάν δεν αναγνωριστούν τα επαγγελματικά προσόντα των αποφοίτων κολεγίων που είναι κάτοχοι πτυχίων συνδεδεμένων πανεπιστημίων του εξωτερικού μέχρι το τέλος του χρόνου, κινδυνεύουμε ακόμη και να μη λάβουμε την τρίτη δόση του δανείου από το ΔΝΤ.


Η παραπάνω επισήμανση αναφέρεται στο μνημόνιο που υπέγραψε η κυβέρνηση με το ΔΝΤ στο κεφάλαιο “Κλειστά επαγγέλματα” και συγκεκριμένα στη σελίδα 13, και ορίζει σαφώς τα εξής: “Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει νομοθεσία και θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ολοκληρώσει την ουσιαστική μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των κανόνων της ΕΕ σχετικά με την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, συμπεριλαμβανόμενης και της συμμόρφωσης με όλες τις αποφάσεις του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (εκτός των άλλων, σχετικά με τα franchised διπλώματα), τη σύσταση των διοικητικών δομών που είναι υπεύθυνες για την εφαρμογή των κανόνων αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων όπως και την έγκαιρη ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τις εκκρεμείς αιτήσεις τους για αναγνώριση”.

Οι αρμόδιοι της Κομισιόν έκαναν πριν από τρεις ημέρες αιφνιδιαστική επίσκεψη στο υπουργείο Παιδείας προκειμένου να εξετάσουν πώς προχωρά η αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων των κατόχων πτυχίων που χορηγούνται από τα συνεργαζόμενα με πανεπιστήμια του εξωτερικού κολέγια τα οποία εδρεύουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα όσα συζητήθηκαν, η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων χιλιάδων αποφοίτων (αφού υπάρχει και αναδρομική ισχύς) θα πρέπει να γίνει άμεσα, δηλαδή μέσα στους επόμενους μήνες. Οι ειδικοί μάλιστα από την ΕΕ συνέδεσαν την άμεση ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων με τις προϋποθέσεις του μνημονίου που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα με την εκταμίευση της επόμενης δόσης από το ΔΝΤ!

Τα όσα έχουν πλέον επισήμως οριστεί και ισχύουν είναι: Οι απόφοιτοι των κολεγίων που είναι συνδεδεμένα με πανεπιστήμια του εξωτερικού και λαμβάνουν πτυχία (αντίστοιχα των ελληνικών πανεπιστημίων επιπέδου 6) μπορούν να ζητήσουν πλέον αναγνώριση πτυχίων.
Για να γίνει αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων τους θα πρέπει να ισχύουν τα εξής:
  • Το αιτούμενο επάγγελμα να είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενο στην Ελλάδα.
  • Ο αιτών να έχει κατοχυρώσει επαγγελματικά δικαιώματα για το αιτούμενο επάγγελμα στο κράτος-μέλος προέλευσης, είτε ως αυτοαπασχολούμενος είτε ως μισθωτός.
  • Η εκπαίδευση στο ίδρυμα (ΚΕΜΕ - Κολέγιο) που παρέσχε την κατάρτιση να έχει πιστοποιηθεί επισήμως από το εκπαιδευτικό ίδρυμα που βρίσκεται στο κράτος-μέλος καταγωγής του τίτλου.
  • Οι τίτλοι εκπαίδευσης από τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης - Κολέγια να προσδίδουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα στην επικράτεια του κράτους-μέλους που χορήγησε τον τίτλο.
Επαγγελματική αναγνώριση των πτυχίων σημαίνει άμεσα έναρξη άσκησης επαγγέλματος με την εγγραφή στα επιμελητήρια, όπως ΔΣΑ, ΤΕΕ, συλλόγους κτλ.
Στις περιπτώσεις που ένας τίτλος σπουδών, όπως για παράδειγμα αυτό της Διοίκησης Επιχειρήσεων -που αφορά χιλιάδες αποφοίτους-, δεν έχει νομική κατοχύρωση ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό, τότε, επειδή υπάρχει νομικό κενό, ο τίτλος σπουδών αναγνωρίζεται, όπως εξηγεί ο κ. Τσουτσουμάνος, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Αναγνωρισμένων από το Κράτος Κολεγίων.

Αλαλούμ με τα επαγγελματικά δικαιώματα

Παρά τον κατεπείγοντα χαρακτήρα που έχει λάβει η όλη υπόθεση, το Συμβούλιο Αναγνώρισης Επαγγελματικών Προσόντων απέκτησε τη νέα σύνθεσή του πριν από λίγο καιρό, αφού ο πρόεδρός του είχε παραιτηθεί.

Ο νέος πρόεδρος του ΣΑΕΠ είναι ο Ηλίας Ψώνης, νομικός σύμβουλος του ΝΣΚ που υπηρετεί στο υπουργείο Παιδείας, αντιπρόεδρος ο Παναγιώτης Σπανός, επίσης νομικός σύμβουλος του ΝΣΚ που υπηρετεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως εξήγησε στη “Μ” ο κ. Τσουτσουμάνος, “έχουμε ήδη τις επόμενες ημέρες ραντεβού με την υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου προκειμένου να συζητήσουμε τις διαδικασίες αναγνώρισης των τίτλων σπουδών. Ήδη υπάρχουν 182 εκκρεμείς αιτήσεις αναγνώρισης επαγγελματικών δικαιωμάτων στο ΣΑΕΠ, ενώ υπολογίζεται ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν 20-30 αναγνωρίσεις”.

Έξαλλοι είναι με τη νέα τροπή που λαμβάνει η κατάσταση χιλιάδες απόφοιτοι των ΤΕΙ και οι καθηγητές των ιδρυμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ και δεκαετίες οι μηχανικοί έργων υποδομής, γεωτεχνολογίας περιβάλλοντος, αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, αυτοματισμού, πληροφορικής, ηλεκτρολογίας, μηχανολογίας, οχημάτων, παραμένουν χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

“Περιμέναμε στην αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς από τον υφυπουργό Παιδείας Ι. Πανάρετο να ολοκληρωθεί η αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτε. Ο κλάδος θα αποφασίσει κινητοποιήσεις” εξήγησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καθηγητών ΤΕΙ Γιάννης Τσάκνης.









ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Powered by Blogger